Kissa och bajsa när vattnet försvinner

När vi pratar krisberedskap handlar det ofta om vad du ska äta och dricka, hur du får värme och var du kan få information. Men kroppen behöver inte bara matas med energi – den vill också göra sig av med det den inte behöver.
Uppdaterades

Så, hur gör du för att kissa och bajsa när vattnet är borta? Vi frågade Dinsäkerhet.se. Här får du deras bästa toalettips i kris:

Så länge vattnet rinner

Vid en kris kan vattenförsörjningen påverkas eftersom vattenverket och pumparna behöver el för att fungera. Men precis i början av till exempel ett strömavbrott kommer vattnet oftast som vanligt ur kranen. Passa därför på att fylla upp några stora kärl medan det går. Förr fanns en tydlig instruktion via skriften Om kriget kommer om att tappa upp vatten i badkaret. Den idén är fortfarande användbar. Om du har bunkrat vatten kan du inledningsvis använda toaletten även om det blir ett vattenavbrott – spola med hjälp av en liten hink vatten som du häller i toaletten. Men kolla med din kommun vad som gäller, för säkerhets skull.

När du har inte har något vatten alls

En utmaning! Nu behöver du vara uppfinningsrik. Samtidigt måste hygienen vara på topp. En kraftig plastpåse i toalettstolen kan användas som ”torrdass”. Knyt igen påsen efter toalettbesöket. Du kan bygga en toalett med till exempel en hink och kattsand. Det finns också påsliknande engångs-/papperstoaletter.

Smuts är grogrund för smitta och sjukdomar, speciellt om vattenavbrottet varar ett tag. Håll rent och vädra ofta och hastigt, även om bostaden är kall på grund av strömavbott. Även vid brist på vatten bör du tvätta ansiktet, händerna, underlivet, fötterna och armhålorna varje dag. Tvål och vatten är bäst, men behöver du hushålla med vattnet är tvättlapp och våtservetter ett bra alternativ. Om du har blöjbarn eller äldre personer att ta hand om krävs en hel del extra arbete om du inte har tillgång till vatten. Det samma gäller menstruation och skydd vid det. Tänk gärna igenom ett sådant scenario redan i dag för att vara förberedd.

Det är inte första gången något sådant här händer, så det finns rutiner. Kommunen kan efterhand placera ut nödtoaletter av typen BajaMaja. Kommunen kommer också att berätta om det sker förändringar i sophanteringsrutinerna till följd av vattenavbrottet.

Så får du tag i vatten

Kommunen har ansvar för sina invånare både i vardag och kris och ska därför se till att det finns vatten. Kommunen har också i uppgift att informera om var vattnet finns, sedan behöver du själv hämta det. Du behöver ha med dig egna, rena dunkar, hinkar etcetera. Oftast går det till så att kommunen ställer upp vattentankbilar vid exempelvis centrum, bibliotek och skolor. Vattnet kommer till exempel från någon av de platser som inhyser Sveriges nationella nödvattenlager.

Bra saker att ha hemma (underskatta inte mängden)

 • Vattendunkar, gärna med skruvlock och tappkran.
 • Hinkar med lock.
 • Våtservetter/babyservetter/tvättlappar.
 • Plastpåsar.
 • Kraftiga soppåsar/säckar.
 • Plasthandskar.
 • Sårtvätt, förbandslåda.
 • Menstruationsskydd.

Fler tips

 • Bensinstationer har ofta stort utbud av hinkar och andra kärl.
 • Butiker för båttillbehör kan vara en idé att titta i om man letar efter en enkel torrtoalett.
 • Tänk på att toalettens tank innehåller flera liter rent vatten! Det kan du använda om du behöver.

PS: I en kris ska du lyssna på Sveriges Radio P4 (på din batteridrivna radio, solcellsradio, bilradio eller vevradio). Om du har internet  titta på kommunens webbplats och Krisinformation.se för att få veta mer. Vid en stor olycka eller kris ska du ringa 113 13. Men glöm inte att göra som vi människor har gjort i alla tider – knacka på hos varandra, prata och hjälps åt!