Inrikesresor och kollektivtrafik

Enligt smittskyddslagen har var och en i Sverige ansvar att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar som covid-19. Här finns information om vad du behöver tänka på vid resor inom landet.
Uppdaterades

För resor i Sverige gäller att du ska undvika trängsel, kollektivtrafik utan platsbokning och undvika att träffa nya människor än dem du umgås med normalt. Välj gärna andra färdmedel än kollektiva sådana. Du bör kunna isolera dig på ditt resmål och ta dig hem på ett smittsäkert sätt.

Tänk på att särskilda rekommendationer kan råda på ditt resmål. Håll dig uppdaterad genom att till exempel läsa lokalnyheter eller den regionala smittskyddsläkarens webbsida. 

Rekommendationer för att undvika trängsel och smittspridning:

  • Res bara om det kan ske på ett smittsäkert sätt.
  • Undvik resor i rusningstrafik.
  • Använd i första hand andra färdsätt än kollektivtrafik om du inte kan boka platsbiljett.
  • Säkerställ att du kan ta dig hem på ett smittsäkert sätt.
  • Från och med den 7 januari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken vid rusningstrafik. En del regioner har särskilda rekommendationer för bland annat munskydd. 

Restriktioner för långväga kollektivtrafik

Antalet passagerare får inte vara fler än hälften av fordonets sittplatser i bussar och tåg som har linjesträckor över femton mil. Du hittar information om restriktioner för långväga kollektivtrafik hos regeringen.