Regional information om coronaviruset

Här samlar vi information från regionala myndigheter om utbrottet av covid-19. Just nu är vården hårt belastad och särskilda rekommendationer gäller i många regioner.
Uppdaterades

Regionala rekommendationer 

Klicka på länkarna nedan för att se vad som gäller i respektive region. Här hittar du de nationella rekommendationerna.

Nyheter från regionerna

Här samlar vi de senaste nyheterna om coronasmittan, covid-19, vaccinationer och provtagning från regionerna. Äldre notiser hittar du i arkivet.  Du hittar även länkar till varje regions samlingssida om coronaviruset och covid-19. 

Blekinge

I Blekinge gäller följande särskilda rekommendationer till och med 16 maj.

4/5: Snart kan alla över 18 boka vaccination
Fredag den 14 maj öppnar tidsbokningen för vaccination av alla mellan 18 och 59 år i Region Blekinge. Just nu pågår vaccination av dem i fas 3, alltså de mellan 18 och 59 med medicinsk risk för svår sjukdom. De äldsta i fas 4 kommer erbjudas bokning först och bokningen sker via inloggning på  1177.se/blekinge. Vaccinationen sker på vårdcentralen.

Region Blekinges samlade information om coronaviruset

Dalarna

Region Dalarnas samlade information om coronaviruset

Gotland

8/5:  Vaccinationsbokningen öppnar för dig som är född 1960 eller tidigare
Måndag 10 maj klockan 06.30 öppnar bokningen för dig som är född 1960 eller tidigare i Region Gotland. Bokningen är ännu inte öppen för dig i riskgrupp. Bokning kan endast ske via telefon.

5/5: Vaccinationsbokningen för vaccin mot covid-19 öppnar torsdagen den 6 maj klockan 06.30 för personer födda 1959 eller tidigare, skriver Region Gotland. Bokningen är också öppen för sammanboende, förutsatt att denne ingår i åldersprioriteringen 60-64 år. Bokning av sammanboende kan ske genom samma telefonsamtal. Tidsbokningen nås på telefonnummer 0498-26 98 00.

Region Gotlands samlade information om coronaviruset

Gävleborg

Särskilda rekommendationer i Region Gävleborg gäller tills vidare.

7/5: Många fall i delar av länet och bland unga
Drygt var tionde test i egenprovtagningen i Gävleborgs län visar på covid-19. I länets kommuner är skillnaderna stora i smittspridning. Bland annat i Ovanåker är antalet smittade just nu rekordhögt. Även bland barn och unga är antalet fall högt. Smittskyddsläkaren uppmuntrar personer att arbeta hemifrån och begränsa sitt sociala umgänge.  

6/5: Alla med risk kan boka vaccin, liksom de som är 55 år eller äldre
Region Gävleborg erbjuder nu vaccination mot covid-19 till alla i riskgrupp och alla som är 55 år och äldre.  

4/5: Nya grupper får vaccinera sig
Från och med nu erbjuds tre nya grupper vaccination mot covid-19. De som är 40-49 år och i riskgrupp, gravida i riskgrupp och viss personal inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg. Region Gävleborg ber alla att respektera prioritetsordningen och inte boka tid om man inte tillhör någon av riskgrupperna. Bokning sker på webbplatsen 1177.se/Gavleborg. Du kan logga in med hjälp av mobilt bank-id, bank-id på din dator, Telias e-legitimation eller Freja e-id plus. Saknar du sådan möjlighet kan du även ringa 026-15 03 00.  

Region Gävleborgs samlade information om coronaviruset

Halland

Särskilda rekommendationer i Region Halland gäller tills vidare.

Region Hallands samlade information om coronaviruset

Jämtland Härjedalen

Särskilda rekommendationer i Region Jämtland Härjedalen gäller till och med 17 maj.

Region Jämtland Härjedalens samlade information om coronaviruset

Jönköping

7/5: Viktigt att de som har en inbokad tid för dos 2 använder den
Just nu finns fler tider för dos 2 än dos 1 på många vårdcentraler i Region Jönköpings län, och det är viktigt att de som har en inbokad tid för dos 2 använder den. Planeringen för vaccinationen bygger på att de som fått en dos ska ta sin andra dos inom ett visst tidsintervall. Flera av vaccinen har begränsad hållbarhet.

4/5: Något minskad smittspridning
Antalet fall av covid-19 i Region Jönköpings län har minskat något och stabiliseras på den lägre nivån. Även om regionens beredskap sänks till stabsläge är det fortfarande viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Antalet patienter inom intensivvården har inte minskat så personalen där arbetar fortfarande under krislägesavtal.

Region Jönköping läns samlade information om coronaviruset

Kalmar

Särskilda rekommendationer i Region Kalmar län gäller till och med den 16 maj. 

3/5: Femtiplussare kan boka tid för vaccination
Region Kalmar meddelar att 50-59-åringar kan boka vaccinationstid. Efter det kommer leveranserna av vaccin vara begränsade i ett par veckor innan de bedöms öka igen. Därför kan det dröja innan fler grupper kan erbjudas vaccination.  

Region Kalmar läns samlade information om coronaviruset

Kronoberg

Skärpta rekommendationer gäller till och med 31 maj.

7/5: Skärpta rekommendationer införs
Med anledning av smittspridningen inför Region Kronoberg särskilda rekommendationer från och med idag. Begränsa dina nära kontakter så mycket det går. Gå inte på fest. Använd munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Även vaccinerade rekommenderas följa dessa. Mer detaljer finns här. De gäller till och med den 31 maj.

6/5: Hubbar med vaccinationsinformation i Kronobergs läns kommuner.
I juni kommer region Kronoberg att arbeta uppsökande för att nå personer som det är svårt att nå med information om vaccination mot covid-19. Tält kommer att sättas upp på cirka tio olika platser i länet skriver Region Kronoberg.

5/5: Nu kan de över 60 år boka tid
Alla i Region Kronoberg som är födda 1961 eller tidigare kan nu boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen sker på vaccinationsplatser i alla kommuner.

Region Kronobergs samlade information om coronaviruset

Norrbotten

7/5: Nu börjar fas 4
Nu har vaccinationsbokningen öppnat för dem som är 50 år och äldre, meddelar Region Norrbotten.  Tid bokas enklast genom att logga in på 1177.se. Den som inte har e-legitimation eller behöver hjälp med att boka kan ringa 010-452 63 03.   

6/5: Vaccinationssamordnaren svarar på frågor
Region Norrbotten har sänt live på Facebook där Pia Näsvall, vaccinationssamordnare, svarade på norrbottningarnas frågor om vaccinationen mot covid-19. Via länken kan du se livesändningen i efterhand.

3/5: Riskgrupper kan boka tid
Den som är 18 år eller äldre och har sjukdom eller tillstånd som innebär ökad risk för att bli svårt sjuk kan boka tid för vaccination i covid-19, meddelar Region Norrbotten.

Region Norrbottens samlade information om coronaviruset

Skåne

6/5: Här kan skåningarna vaccinera sig
Snart kan skåningar mellan 18 och 59 år vaccinera sig på sex valfria skånska orter. Det är Malmö, Kristianstad, Lund, Ängelholm, Arlöv och Klippan. Först ut att erbjudas vaccin är 50 till 59-åringar. Fler vaccinationsställen kommer att öppnas upp stegvis och alla 60 platser runt om i hela Skåne kommer att vara öppna vecka 23, skriver Region Skåne.

5/5: Allmänheten får boka vaccination från 17 maj
Den 17 maj startar vaccinering av dem mellan 18 och 59 år, uppger Region Skåne. Ett antal vaccinationsställen startar den 17 maj och fler kommer läggas till efterhand. Bokningen görs via 1177.se.

4/5: Fler tester och smittspridning bland unga
Smittspridningen ligger i stort sett kvar på samma nivå som de senaste veckorna, men antalet tester i egenprovtagningen har ökat kraftigt, enligt Region Skåne. Allt fler barn och ungdomar i åldern 5-19 år har testats och smittspridning pågår i den gruppen. Fortfarande drabbas ungefär 600 personer om dagen av smittan. Därför måste vi hålla i ett tag till och följa rekommendationerna. Alla som kan bör fortsätta jobba hemma och nu när allt fler får möjlighet att vaccinera sig så ta chansen att bidra till att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkare Eva Melander. 

Region Skånes samlade information om coronaviruset

Stockholm

Särskilda rekommendationer gäller i Region Stockholm till 16 maj.

6/5: Låt en vecka gå mellan vaccin mot covid och mot TBE
Vaccin mot TBE eller fästingburen hjärnhinneinflammation och covid-19 ska inte tas för snart inpå varandra. Det är inte farligt men eventuella biverkningar som uppstår måste kunna kopplas till rätt vaccin, förklarar chefläkare Elda Sparrelid på Region Stockholms län. Rådet är att låta det gå en vecka mellan de olika vaccinerna.

5/5: De födda 1966 och tidigare kan boka vaccination
Nu startar allmänhetens vaccination mot covid-19 i Region Stockholm. Till en början är det de som är födda 1966 och tidigare som kan boka tid. Bokning sker via appen Alltid Öppet eller telefontjänsten och vaccinationen sker på någon av länets vaccinationsmottagningar.

4/5: Pandemin är långt ifrån över
Akutsjukhusen i Region Stockholm har en fortsatt ansträngd situation. Antalet patienter som behöver akut vård på grund av covid-19 ligger stilla sedan ett par dagar. Antalet konstaterade fall per vecka är också konstant, liksom behovet av intensivvård.    

- Allt detta signalerar tydligt att den här pandemin är långt ifrån över. Därför är det viktigt att du fortsätter hålla råd och rekommendationer samt att du vaccinerar dig så snart du erbjuds möjligheten, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

4/5: Fler språk i telefontjänsten
Region Stockholms läns telefonbokningstjänst utökas med fem ytterligare språk – finska, polska, ryska, spanska och tigrinja. Tjänsten är nu tillgänglig på tio olika språk. Telefonbokningstjänsten vänder sig till dem som inte kan boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar eller behöver stöd på andra språk.

Region Stockholms samlade information om coronaviruset

Sörmland

Särskilda rekommendationer i Region Sörmland gäller till och med den 16 maj.

7/5: Provtagning i Strängnäs och Mariefred
Från och med måndag kommer en ny provtagningsstation finnas i Strängnäs tre dagar i veckan och i Mariefred två dagar i veckan, meddelar Region Sörmland. Testkit bokas via 1177.se. Den finns vid Nya kyrkogården i Strängnäs på måndagar, onsdagar och fredagar. I Mariefred vid Läggesta station på tisdagar och torsdagar.

6/5: Vaccination i fas 4 startar 11 maj
Snart kan du som är född 1971 och tidigare boka tid för vaccination mot covid-19. Bokningen öppnar 11 maj och vaccinationen sker hos de privata aktörer som Region Sörmland upphandlat. Du bokar tid hos den vaccinationsmottagning där du vill vaccinera dig. Instruktioner om hur du bokar en tid kommer att finnas på 1177.se.

4/5: Ny teststation i Katrineholm
Region Sörmland meddelar att en ny provtagningsstation öppnar i Katrineholm. Den finns på Duveholmsgymnasiets parkering. Bokning sker via webbplatsen 1177.se. För att hämta testkit behöver man bara visa upp sin bokningsbekräftelse och kan sedan ta sitt prov på plats eller åka hem för att registrera sitt kit och testa sig i lugn och ro. Registreringen görs med hjälp av e-legitimation och en QR-kod. 

Region Sörmlands samlade information om coronaviruset

Uppsala

Särskilda rekommendationer i Region Uppsala gäller till den 17 maj. 

5/5: Bokningen öppnar för allmänheten
Region Uppsala börjar kalla de mellan 50 och 59 år till vaccination mot covid-19. De kommer att börja vaccineras sista veckan i maj. Bokningen för nästa åldersgrupp i fas 4, personer födda 1972-1976, beräknas öppna runt den 1 juni.  

3/5: Andra dosen tidigare med Astra Zeneca
Region Uppsala meddelar att de som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin kan tidigarelägga den andra dosen. Många tycker att 12 veckors väntan blir lång. Eftersom det råder god tillgång på Astra Zenecas vaccin, så kan man boka in den andra dosen redan åtta veckor efter den första.

Region Uppsalas samlade information om coronaviruset

Värmland

3/5: Nu kan alla boka vaccin
Idag öppnade tidsbokningen för vaccin mot covid-19 för den sista fasen, personer som är 55–59 år, enligt Region Värmland. Precis som tidigare görs tidsbokning via webbplatsen 1177.se eller genom att kontakta regionens telefonbokning.

Region Värmlands samlade information om coronaviruset

Västerbotten

Särskilda rekommendationer i Region Västerbotten gäller till och med 23 maj.

6/5: Västerbotten förlänger de särskilda rekommendationerna till och med den 23 maj
Smittspridningen är fortfarande hög i Region Västerbotten. Därför förlängs de skärpta rekommendationerna ännu en gång. En viss modifiering har gjorts i rekommendationerna. Nu gäller det att resa smittsäkert istället för att undvika onödiga resor. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Planera även för hur du ska agera om du skulle få symtom som kan vara covid-19.

5/5: Nu kan fler boka tid för vaccination
Region Västerbottens län har öppnat vaccinationsbokningen för personer födda 1962-1981 med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det gäller också viss personal inom hälso- och sjukvård samt omsorg. Även gravida med riskfaktorer kan nu boka tid för vaccination mot covid-19.

3/5: Ökat antal fall och mycket hög smittspridning i Umeå
Smittspridningen fortsätter att öka i Västerbottens län med de flesta fallen i Umeåområdet. Framförallt unga vuxna testas positivt. En stor del av fallen skulle kunna undvikas genom att följa rekommendationerna.  

29/4: Oroväckande smittspridning i Umeå
Region Västerbotten meddelar att smittspridningen de senaste dagarna har ökat med hög hastighet i hela Umeå kommun. Antalet provtagningar når rekordnivåer. Det är framför allt de upp till 29 år som står för smittan. Träffa så få personer som möjligt just nu, undvik fester och håll avstånd. 

Region Västerbottens samlade information om coronaviruset

Västernorrland

Särskilda rekommendationer i Region Västernorrland gäller till och med 23 maj.

7/5: Hög efterfrågan på provtagning
Det råder högt tryck på provtagningen i Västernorrland. Flera av provtagningsstationerna har nått upp till 97-99 procent av sin kapacitet i dagsläget. Det är fortsatt viktigt att alla provtar sig vid symtom.

5/5: Ökning av covid-patienter på IVA
I Västernorrland, precis som i övriga Sverige, ökar andelen patienter som behöver intensivvård för covid-19, sett till det totala antalet som vårdas på sjukhus. Intensivvårdsavdelningarna i länet använder nu 175 procent av den normala respiratorkapaciteten, skriver Region Västernorrland. Ylva Drevstad, områdesdirektör närsjukvårdsområde södra, säger att det är viktigt att var och en som känner sig sjuk avväger om deras tillstånd är så akut att det inte kan vänta. – Akutmottagningen behöver få använda sina resurser för det mest akut. Att gå dit för att man till exempel blivit nekad tid på sin hälsocentral är ingen bra lösning, säger hon.

5/5: Smittspridningen fortfarande mycket hög
Spridningen av covid-19 i Västernorrland är fortfarande bland de högsta i Sverige även om den har minskat något de senaste två veckorna. Belastningen på sjukvården är fortsatt hög. I Örnsköldsvik, Sollefteå och många andra kommuner minskar smittspridningen men den ökar i Sundsvalls kommun Regionen påminner om att alla, även vaccinerade och de som haft covid-19 ska följa de skärpta regionala rekommendationerna och de nationella.   

4/5: De med risk för svår sjukdom kan boka vaccination
Nu kan de i Region Västernorrland som är 18 och äldre och i riskgrupp boka tid för vaccination mot covid-19. I Sundsvall och Örnsköldsvik finns många lediga tider att boka. Man bokar sin tid själv digitalt på webbplatsen 1177.se. E-legitimation behövs inte. Den som har svårt att boka digitalt kan kontakta telefonsupport på 0611-804 00 för att få hjälp.

Region Västernorrlands samlade information om coronaviruset

Västmanland

Särskilda rekommendationer i Region Västmanland gäller till och med den 16 maj. 

3/5: Vaccinering av personer i riskgrupp i fas 3 påbörjad. Arbetet med vaccinering mot covid-19 fortskrider och tillgången till vaccin gör att ytterligare personer kan erbjudas tid för vaccinering. I veckan påbörjas vaccinering av personer som behandlas för sjukdomar eller tillstånd som innebär ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19, skriver Region Västmanland.

Region Västmanlands samlade information om coronaviruset

Västra Götaland

Särskilda rekommendationer i Region Västra Götaland gäller till och med 16 maj.

5/5: Långt kvar trots knapp minskning
Antalet fall av covid-19 och antalet nya patienter som behöver vård på sjukhus har minskat något de senaste fjorton dagarna i Västra Götaland. Men det är långt kvar innan samhällsspridningen går ner, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Speciellt bland barn och unga vuxna ökar spridningen. Massvaccinationer av allmänheten beräknas starta den 17 maj, med de i åldrarna 50-59 år.

Västra Götalandsregionens samlade information om coronaviruset

Örebro

Särskilda rekommendationer i Region Örebro län gäller till och med den 12 maj.

7/5: Om vaccinläget just nu
I Region Örebro är det personer i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination denna vecka. Planering pågår för vaccination av alla vuxna som ännu inte har erbjudits vaccin.Det är oklart när den fasen kan starta.

4/5: Riskgrupper kan boka vaccination
Region Örebro län meddelar att riskgrupper kan boka tid för vaccination mot covid-19. Bland dem som ingår i riskgrupperna finns till exempel de med kronisk hjärt- eller kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, till exempel KOL, svår astma, fetma med ett BMI över 40, nerv- eller muskelsjukdom som påverkar andningen, diabetes typ 1 eller 2. 

Region Örebro läns samlade information om coronaviruset

Östergötland

Uppmaning om personlig lockdown gäller till den 14 maj. Undvik att umgås med andra än dem du bor med.

7/5: Vaccination till 18-39 åringar i riskgrupp
Nästa vecka erbjuder Region Östergötland vaccination mot covid-19 till de mellan 18 och 39 år i riskgrupper. Bedömningen är att resten av allmänheten kan börja erbjudas vaccination från och med vecka 21.

6/5: Satsning på grupper som är svåra att nå med vaccinationsinformation
Det är viktigt att alla som vistas i Östergötland får möjlighet att informera sig om covid-19 och hur man skyddar sig själv och andra mot smitta. Personer som är svåra att nå på grund av social utsatthet eller språkliga hinder är en särskilt utpekad grupp i fas 3 av vaccinationen. Region Östergötland arbetar målinriktat och fokuserat på att nå dem med information.

5/5: Många hörsammar personlig lockdown
På valborgsmässoafton uppmanade Region Östergötland till personlig lockdown de närmaste två veckorna i syfte att minska smittspridningen och trycket på vården. Många av länets invånare har hörsammat uppmaningen att bara träffa sina allra närmaste och hålla avstånd, skriver regionen.

Region Östergötlands samlade information om coronaviruset

Se arkivet för äldre notiser