Sommar under pandemin

Vaccinationsbevis, sommarkollo, nöjespark? Här finns information om vad som gäller i semestertider under pandemin.
Uppdaterades

Resor utomlands

Vaccinationsbevis inom EU

Arbete med att ta fram en digital lösning för vaccinationsbevis pågår både nationellt och på EU-nivå. Det kallas Covidbevis och ska vara ett digitalt bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Tanken är att underlätta vid resor inom EU. Tjänsten beräknas öppna den 1 juli. 

Läs om Covidbevis här

Resor utanför EU

 • Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder, förutom ett antal undantag. Undantagen gäller länderna inom EU, EES och Schengenområdet, samt Storbritannien, Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea, Thailand och Japan. 
 • Kolla vad som gäller i det land du ska till. Det är ditt ansvar att se till att du uppfyller kraven för att få resa in. 

Läs om olika länders inresebestämmelser hos Sweden Abroad

Mer om resor utomlands här

Inresa till Sverige

Inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU/EES. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller medborgare i annat EU/EES-land samt medborgare från ett antal undantagsländer.

Utländska medborgare från EU/EES-land som är 18 år eller äldre måste visa upp ett max 48 timmar gammalt intyg om negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige.
Läs mer på sidan Utrikesresor där du också hittar information om vilka länder som undantas från inreseförbudet och vilka övriga undantag som finns.

Resor inom Sverige

 • Se till att du kan resa smittsäkert.
 • Res inte om du har symtom som kan bero på covid-19
 • Begränsa nya nära kontakter. Umgås i en mindre krets.
 • Planera för vad du gör om någon i sällskapet blir sjuk på annan ort. Vid sjukdom: testa dig, isolera dig och stanna kvar tills du är frisk eller ta dig hem med minsta möjliga risk att smitta andra. 
 • Smittspridningen kan snabbt ändras på den ort du reser till. Kolla om det finns några regionala rekommendationer. 

Vaccinera dig där du bor

 • Vaccinera dig helst i den region där du är skriven, då tilldelningen av vaccindoser till regionerna grundar sig på folkbokföringen. Men om du till exempel arbetar eller studerar på annan ort finns möjlighet att vaccinera dig i en annan region.
 • Du bör försöka vaccinera dig på samma mottagning vid båda tillfällena. Detta för att underlätta hanteringen och för att vara säker på att rätt sorts vaccin finns när du ska få dos två.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten

Mer om information om vaccination finns här

Badplatser

 • Håll avstånd. 
 • Om det är trängsel vid badplatsen, överväg att gå någon annanstans eller komma tillbaka vid en annan tid. 
 • För badanläggningar gäller covid-19-lagen (”pandemilagen”) och anslutande regler. Det innebär att den som ansvarar för verksamheten ska se till att det går att undvika trängsel.

Folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridning vid badplatser

Allmän information om badplatser och badvatten (Havs- och vattenmyndigheten)

Visa hänsyn i naturen

Under pandemin har fler sökt sig ut i naturen på sin fritid. Vill du också njuta av ostörd natur, utan skräp, trängsel och parkeringskaos? Naturvårdsverket har tips för ett hållbart friluftsliv. 

Naturvårdsverkets checklista för ett hållbart friluftsliv

Sommarläger och idrottscuper

Från den 1 juni går det bra att anordna sommarläger och cuper. Arrangörer bör vidta åtgärder för att minska smittspridning. Läger och cuper bör genomföras med mindre grupper som inte blandas. 

Mer om förebyggande åtgärder vid sommarläger hos Folkhälsomyndigheten

Nöjes- och djurparker

Flera nöjes- och djurparker vill att gäster förbokar biljetter inför sommarsäsongen. Planera ditt besök i god tid och kolla vad som gäller i den park du vill besöka. 

Fjällvandring

Fjällvandrare kan behöva förboka vistelser i fjällstugor och på fjällstationer, och betala i förväg. Till exempel Svenska Turistföreningen, STF, har sådana krav inför sommaren 2021. 

Håll koll på SMHI:s väderprognoser

SMHI