Förbättra din egen informationssäkerhet
I dag är verksamheter i hela samhället beroende av IT-baserade informationssystem. Detta gäller allt från kortbetalningar till trafikövervakning, patientjournaler och samhällsviktiga funktioner som el- och vattenförsörjning. Den tekniska utvecklingen innebär också att vi är mer sårbara vid dataintrång och spridning av skadlig kod.
Det är svårt att som privatperson förhindra att störningar eller angrepp drabbar IT-tjänster som du använder. Däremot finns det saker du kan tänka på när det gäller din egen informationssäkerhet.
Skydda dig mot nätfiske och skadlig kod
Phishing (nätfiske på svenska) är i dag den vanligaste metoden för bedragare att komma åt lösenord eller bank- och kortuppgifter. Metoden innebär att bedragaren via ett mejl eller sms försöker få dig att fylla i känsliga uppgifter. Meddelandet kan se ut att komma från din bank eller innehålla någon form av erbjudande. Mejlet kan även innehålla skadlig kod som ger angriparen tillgång till din dator och möjlighet att komma över känslig information.
Så skyddar du dig
- Granska mejlet noga innan du klickar på en länk. Är mejlet förväntat? Brukar avsändaren uttrycka sig så här?
- Var extra uppmärksam om meddelandet innehåller uppmaningar om att lämna ifrån dig kort- eller kontonummer eller lösenord, ber dig ladda ner bilagor eller uppmanar dig att agera snabbt.
- Om du blir misstänksam ska du avstå från att klicka på någon länk och kolla upp avsändaren via andra kanaler. Om mejlet kommer från din bank kan du till exempel ringa bankens kundtjänst.
Om du misstänker att du blivit lurad eller angripen
- Har du angett inloggningsuppgifter och lösenord, ändra dem omedelbart.
- Har du angett bankuppgifter, kontakta din bank eller kreditkortsföretag och spärra ditt kort.
- Om det gäller din jobbmejl, kontakta din IT-support.
Läs mer
MSB om hur du skyddar dig mot nätfiske och skadlig kod
Polisen om IT-relaterade brott
Polisen om hur du skyddar dig mot olika former av bedrägerier
Skydda dina lösenord
Att använda säkra lösenord och skydda dem väl är avgörande för att hindra obehöriga från att få tillgång till din information och dina användarkonton.
- Lämna aldrig ut dina lösenord.
- Använd unika lösenord för olika tjänster.
- Använd långa och starka lösenord. Blanda stora och små tecken, siffror och specialtecken.
- Använd gärna en lösenordshanterare. Det är en programvara som håller reda på alla dina inlagda lösenord. Då behöver du själv bara hålla reda på ett enda starkt lösenord.
- Aktivera flerfaktorinloggning där detta är möjligt.
Läs mer
MSB om hur du skyddar sina lösenord
Säkra din e-legitimation
Allt fler använder e-legitimation för att identifiera sig när man betalar räkningar eller använder andra tjänster på nätet. En e-legitimation är jämförbar med ett pass eller id-kort och bör hanteras och skyddas på samma sätt.
- Lämna aldrig ut din e-legitimation eller koder från bankdosan till någon som oväntat kontaktar dig.
- Tänk på att en eventuell bedragare kan vara socialt skicklig och ha tagit reda på personlig information om dig för att öka sin trovärdighet. Be att få ringa upp eller lägg på luren om du blir osäker på någon som kontaktar dig.
- Var misstänksam om du får e-post eller sms med länkar till webbsidor där du uppmanas logga in med din e-legitimation. Det kan vara ett bedrägeriförsök.
- Låt aldrig någon annan logga in med din e-legitimation.
- Läs alltid igenom noggrant vad du signerar med din e-legitimation. Det går alltid att avbryta om du är osäker.
- Om du misstänker att du blivit utsatt för en bedragare ska du kontakta din bank omgående och alltid göra en polisanmälan.
Läs mer
MSB om hur du skyddar din e-legitimation