Vätskebrist och uttorkning

Vid uttorkning behöver kroppen omedelbart få i sig mer vätska. Ibland krävs sjukhusvård med dropp. Tillståndet är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.
Publicerades
Det är viktigt att dricka mycket när det är varmt. Foto: Plainpicture/Johnér

När kroppen gör av med mer vätska än vad du tillför den kan du drabbas av vätskebrist eller uttorkning. Om du har vätskebrist kan du känna dig törstig, torr i munnen och bli trött. Du kan också kissa mindre och få mörkfärgad urin. Vid kraftig uttorkning drabbas du av hög puls, förvirring och kan förlora medvetandet.

Viktigt ge vätska omedelbart

En person som har vätskebrist ska dricka något på en gång. Det är bra att undvika mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré som kan göra att du blir mer uttorkad.

Vid magsjuka är det bra att dricka lite och ofta, även om det kan vara svårt att dricka mellan kräkningarna. Du kan pröva med vatten eller te, eller särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Vätskeersättning innehåller lämpliga mängder av salter och socker

Hjälp särskilt känsliga 

Var uppmärksam på om närstående blir påverkade av att det är varmt. Tänk på att barn kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Det kan också vara bra att fråga äldre närstående och grannar om de behöver hjälp.

Personer som påverkas extra mycket när värmen stiger under sommaren är:

  • äldre personer över 65 år
  • personer som har sjukdomar, till exempel demenssjukdom, hjärtsvikt, njursjukdom eller diabetes
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning

Källa: 1177 Vårdguiden.